Doorgaan naar hoofdcontent

Geskyblasterd


Geskyblasterd
Diep in mijn hoofd leek het ongeveer 20 jaar geleden. Tijdens het concert zocht Robert het even op. Ik vergiste me. Het is eerder 30 jaar geleden. Vanaf ze de eerste noten speelden leek het alsof het gisteren was. Plots kwam het allemaal terug, herkende ik een groot deel van het repertoire dat ze die avond in het park van Hoboken speelden.

Het verbaasde me ook. Niet dat het allemaal nog zo vertrouwd klonk. Wel dat het zo’n grote impact op me had. Het bracht me terug naar voor mij vrij woelige tijden. De middelbare school waar het maar niet wou lukken. Mijn zoektocht naar een thuis, geluk, vreugde, een rechtvaardigere wereld en geloof in mezelf.

Maar vooral naar Hof ter Lo, de stadsfeestzaal (toen was het geen shoppingcenter maar een feestzaal), de oude beurs en het Sfinks festival. De edities in het park weliswaar, niet waar het nu doorgaat.

Op al deze plekken, of toch de meeste, woonde ik een optreden van hen bij. Meestal van achter de toog, waar ik liters bier uit de tapkraan in bekertjes liet stromen. Iets wat toen mijn favoriete bezigheid was. Ik amuseer me liever achter dan voor de toog. Waarschijnlijk omdat ik dan iets omhanden had. Meestal was het eenzelfde ploeg achter die toog. Voor de rest hadden we tussendoor geen contact met elkaar. Het was steeds een fijn weerzien.



Toeval of niet, een paar dagen voor het concert in het park van Hoboken kwam mijn vriend Erik op bezoek en haalden we herinneringen op. Over het Living Colour festival in Hof ter Lo. Een van de vele initiatieven voor verdraagzaamheid en tegen racisme. Die avond was ik tot barverantwoordelijke gepromoveerd en begaf me regelmatig naar de catacomben van den Trix (want zo heet het daar nu) om een nieuw vat te steken. Op mijn weg er naar toe zag ik een glimp van de artiestenlounge waar o.a. de Skyblasters zich voor hun concert klaarmaakten.

Het was de tijd van het festival van de immigrant, scholierenbetogingen in Antwerpen, Brussel & Gent. Ook acties tegen apartheid en de lamentabele situatie van de Palestijnen in hun thuisland.
Ik zie ze zich nog verstoppen. De Antwerpse politie in vol ornaat om onze vreedzame betogingen aan het einde uit elkaar te kloppen. Ook de knokploegen van het Vlaams Blok waren we toen slimmer af. Intelligentie tegenover brute kracht. Maar in mijn geval vooral snel genoeg kunnen lopen.
En het doet me dan concluderen dat er in 30 jaar tijd spijtig genoeg niet veel veranderde. Behalve dan dat het verslechterende klimaat er voor gezorgd heeft dat er terug een groep jongeren op de barricaden paraat staat. En er ook terug een soort van knokploegen op pad gestuurd worden om andersdenkenden te intimideren.

En dat ik het heel spijtig vind dat ik jaren geleden het grootste deel van mijn LP’s wegens geldnood heb moeten verkopen. Waaronder de LP van The Skyblasters. Wat meteen verklaard waarom het zo lang geleden was dat ik hun muziek luisterde.

De moderne mens blijkt niet van lange teksten-berichten te houden. Het is steeds een tweestrijd. Geef ik daar aan toe, of schrijf ik verder wetende dat dan niemand dit zal lezen. Er zit nog veel in mijn hoofd, ik kan nog bladzijden doorgaan. Maar niet vandaag. Ik heb vakantie en heb nu nood om drie weken mijn hoofd leeg te maken en zo weinig mogelijk te ‘moeten’ doen.

Het bleek ook niet de juiste setting om met Robert bij te praten. Ik hoop dat hij alsnog ook van het concert genoten heeft en geen spijt heeft van zijn verplaatsing van het verre Deurne naar Hoboken. We gaan elkaar ongetwijfeld nog ergens in betere babbelomstandigheden tegenkomen.

Voor mij was het optreden van de Skyblasters het hoogtepunt van mijn vakantie. Niet voor hun muzikale superioriteit. Wel voor wat ze bij mij teweegbrachten. Wat toch het uiteindelijke doel van elke artiest is hé…

Reacties

Populaire posts van deze blog

In de hoop weer 'gewoon Daisy' te kunnen zijn...

Voor dit portret trek ik naar mijn oude vertrouwde Zurenborg. De Antwerpse wijk waar ik mijn eerste jaren in Antwerpen doorbracht. Ik herinner me nog de avonden op de Dageraadplaats, op een bankje onder een houten afdak. Het was de afspraakplek voor de lokale jeugd. Later werd dat café Zeezicht. In die tijd was het aantal horecazaken daar zeer beperkt. Veel keuze was er niet. Nu is het er helemaal anders, veel cafés en restaurantjes, een deel van de straten rond het plein zijn autovrij. Wat ruimte voor een leuke speeltuin geeft. Een lichtjestapijt boven het basketbalveld wekt de indruk van een permanent zichtbare sterrenhemel.   Je kan er relaxed op een terrasje plaats nemen terwijl je kinderen zich   in de speeltuin amuseren. Je maakt er kennis met de troeven van leven in een stad, zonder broeierige onaangename drukte. Ooit een wijk in verval, met oude huizen die niemand wou. Te kostelijk om ze te renoveren in te isoleren. Nu een van de hipste wijken van ’t stad. Daisy woont er graag,
De belichaming van hoop? De aftrap In de koffiebar van KdG campus zuid vraag ik het haar: of ik haar portret zou mogen schijven. Op zich niet evident, want het is niet dat we zo’n persoonlijk innige band hebben. We kennen elkaar vooral als collega’s. Maar wie verder leest, zal ontdekken dat er wél een link is.   Ze reageert zeer enthousiast op mijn vraag. Voelt zich zelfs vereerd. Heel begrijpelijk, het idee dat iemand interesse in je toont en daar iets mee wil doen is fijn. Ze is de eerste die ik zal portretteren. Ik kan geen uitgebreid palmares aan portretten als referentie voorleggen. Ik apprecieer dat ze me deze kans geeft. Een portret schrijven is een momentopname, in dit geval gebaseerd op een diepgaand gesprek en eerdere ervaringen die ik met Leen had.  Op weg naar Deurne Soit, het is daardoor dat ik op een zaterdagmiddag in winterse koude van Hoboken naar de andere kant van de stad fiets. Het klinkt misschien spectaculair, maar het valt wel mee. Zo groot is Antwerpen nu ook

Mijn 2023 (best op een groter scherm bekijken)