Doorgaan naar hoofdcontent

Soms moet ik echt "ontmenselijken"…

 Soms moet ik echt "ontmenselijken"…

Na een helse werkweek zit je met je lievelingsdrankje- en versnapering klaar om naar je favoriete serie te kijken. En dan gaat de bel. Ken je dat gevoel? Dat je krijgt als iemand op het meest foute moment met de deur in huis valt.

Nee, je kan niet kwaad zijn, het allerliefste gezichtje van de kids van je buren staat voor de deur. Met de vraag om van die wafeltjes te kopen. Je weet wel, vanille of met chocolade. Je bent die al lang beu, want elke vereniging en sportclub leurt daar mee.  Om hun kassa te spijzen.

Zo ga ik nu ook met de deur in huis vallen…ik wil het met jou even hebben over ontmenselijken. Volgens Wikipedia een proces ‘waarbij de mensheid van een persoon of groep ontkend wordt’.

Maar ik gebruik het graag in een heel andere context, helemaal niet op een inhumane wijze of zo. En 100 % over mezelf.

Het zit zo, ik ging onlangs 10 dagen alleen naar Oostende. Om te "ontmenselijken". Iets waar ik regelmatig nood aan heb. Niet dat ik een masochist ben die zich dan 10 dagen laat vernederen, of ontmenselijken, met een rode plastieken bol in zijn mond. Nee, ik wil dan 10 dagen helemaal met rust gelaten worden. Ik wil dan op geen enkele manier in interactie met mijn medemens. Tenzij op een terrasje om bij de ober een drankje te bestellen. Maar voor de rest, 10 dagen met niemand rekening houden of praten. Iedereen gewoon negeren. Heerlijk!

Ik ben op zo’n moment als het ware "overmenselijkt". Blijkbaar een onbestaand woord dat je niet in Wikipedia zal terugvinden. Dus verklaar ik me gaarne nader. Dat is het moment waarop ik echt geen mensen meer rondom mij kan verdragen. Wanneer ik even de hysterie rondom me beu ben. Op zo’n moment moet je me niet uitnodigen om naar Antwerpen proeft, Antwerp 10 Miles of enig ander ‘gezellig’ event te gaan. Al moet ik toegeven dat de kans klein is dat je me daar überhaupt ooit gaat tegenkomen.

Tijdens de coronapandemie had ik daar geen last van. Zalig toch, niet te veel mensen tegelijkertijd in de supermarkt. Stilte en rust in de stad. Geen overvolle trams, bussen of treinen. Alhoewel, ineens vond iedereen de weg naar mijn favoriete stilteplekjes in de buurt. Geen winkelstraten om een hele zaterdag met zijn allen in te laveren? Geen probleem, dan gaan we wel naar het bos. De gelijkenis ontgaat me helemaal.

En zo spoorde ik richting Oostende, mijn favoriete badstad. De stad waar ik me ooit graag met vrouwlief definitief wil vestigen. Vanaf ik mijn rechtervoet op het perron zet heb ik het gevoel thuis te komen. Om dan 10 dagen vooral daar te gaan waar jullie massaal van weg blijven. Een terrasje in Wenduine, een wandeling in de West Vlaamse polders, op zoek naar street art buiten het centrum, met de bluebike rond de spuikom. Zo veel mogelijk weg van de drukte, om helemaal te "ontmenselijken". Zalig toch?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een reflectie op een kennismaking met het Kielse onderwijs

  Zo komt schooljaar 2023 – 2024 ten einde. Ondersteund met quotes uit gesprekken met directies, beleidsmedewerkers en zorgco’s van Kielse scholen deel ik mijn impressies over de kennismaking met het Kiels onderwijsveld. Ik heb echter nog veel te leren. Wat maakt dat ik niet kan garanderen dat er in onderstaande voldoende nuance zit. Het is een weergave van hoe de dingen bij mij zijn binnengekomen. Sowieso was het een uitdaging om het beknopt te houden. Ook dit maakt dat het niet altijd even volledig is, maar iedereen snakt naar vakantie, ik wil niet te veel van jullie tijd in beslag nemen. Ik hoop wel dat jullie alsnog tijd vinden om onderstaande te lezen.   ‘Leren’, daar gaat het in het onderwijs nog altijd in eerste instantie over. Ik ontdekte dat in een wijk als het Kiel dit niet altijd even evident is. “Geduld! Dat is een troef van onze school. Naar ouders en leerlingen toe. Het gedrag van leerlingen is niet optimaal. Kinderen krijgen steeds opnieuw kansen. Naar die van ...

Mijn 2023 (best op een groter scherm bekijken)

 

In de hoop weer 'gewoon Daisy' te kunnen zijn...

Voor dit portret trek ik naar mijn oude vertrouwde Zurenborg. De Antwerpse wijk waar ik mijn eerste jaren in Antwerpen doorbracht. Ik herinner me nog de avonden op de Dageraadplaats, op een bankje onder een houten afdak. Het was de afspraakplek voor de lokale jeugd. Later werd dat café Zeezicht. In die tijd was het aantal horecazaken daar zeer beperkt. Veel keuze was er niet. Nu is het er helemaal anders, veel cafés en restaurantjes, een deel van de straten rond het plein zijn autovrij. Wat ruimte voor een leuke speeltuin geeft. Een lichtjestapijt boven het basketbalveld wekt de indruk van een permanent zichtbare sterrenhemel.   Je kan er relaxed op een terrasje plaats nemen terwijl je kinderen zich   in de speeltuin amuseren. Je maakt er kennis met de troeven van leven in een stad, zonder broeierige onaangename drukte. Ooit een wijk in verval, met oude huizen die niemand wou. Te kostelijk om ze te renoveren in te isoleren. Nu een van de hipste wijken van ’t stad. Daisy woont ...